Egyéni vállalkozás indítása lépésről lépésre (2024)

0. LÉPÉS: ÜGYFÉLKAPU REGISZTRÁCIÓ

Egyéni vállalkozás indítására kétféle lehetőség van. Egyrészt hagyományos módon, személyes ügyintézéssel, vagy online Ügyfélkapun keresztül.

Ha még nem igényelttél Ügyfélkaput, akkor érdemes megtenni, ugyanis szükség lesz rá még a jövőben, hiszen az adóbevallást is ezen keresztül kell feltölteni.

Az ügyfélkapu regisztráció-ra ezen a linken keresztül lehetséges.

1. LÉPÉS: EGYÉNI VÁLLALKOZÁS
BEJELENTÉSE

Miután megvan az ügyfélkapud, a Webes Ügysegéden keresztül tudod bejelenteni a vállalkozásodat. A Webes Ügysegéd gyakorlatilag egy online közigazgatási ügyintéző felület, ami a jövőben rengeteg időt fog számodra megspórolni. Ezt a felületet fogod használni az egyéni vállalkozás elindításához és ha a későbbiekben szükséges, akkor itt módosíthatod a vállalkozás adatait. Ennek az elérhetősége:

Az ügysegéden belül válasszuk az egyéni vállalkozást.

 Webes Ügysegéd felülete

2. LÉPÉS: A VÁLLALKOZÁS SZÉKHELYE: 

A székhely lehet a lakcímünk is, de van lehetőség székhely bérlésre is, erre sok székhelyszolgáltató vállalkozást szakosodott, akik kezelik a hivatalos leveleket is.

Ha nincs a saját tulajdonunkban a székhelyként használt ingatlan, akkor szükség van a székhelyhasználat jogcímét igazoló okiratra. 

Ez egy olyan nyomtatvány, amivel a tulajdonos hozzájárul, hogy a vállalkozás az ingatlanjába legyen bejelentve.

⚠️ Fontos
A székhelyeden egy jól látható helyre ki legyen téve egy névtábla. Ezt van hogy ellenőrzik az önkormányzatok, szóval nem érdemes megfeledkezni róla.

3. LÉPÉS: A VÁLLALKOZÁS TEVÉKENYSÉGI KÖRE:

Egy főtevékenységet kell választanod. Ez az a tevékenység, ami a munkaidőd legnagyobb részét fogja kitenni, míg minden más ezen kívüli tevékenység melléktevékenységnek számít.

Mindenképp fontos kiemelni, hogy vannak köztük olyanok, amelyek végzése engedélyhez kötött. Ez legtöbbször valamilyen képesítés meglétéhez van kötve, vagy önkormányzati bejelentéshez. Nem feltétlenül kell rendelkezned a szükséges képesítéssel akkor, ha olyan alkalmazottat foglalkoztatsz, aki rendelkezik azzal.

Azt, hogy a tevékenységünk engedélyhez kötött-e a következő weboldalon tudjuk ellenőrizni:

4. ADÓZÁS:

KATA
Egyéni vállalkozás indítás során választhatunk alanyi adómentességet (KATA).  Kezdő vállalkozásként ez kifejezetten előnyös, hiszen 12 millió forint éves árbevételig nem merül fel ÁFA fizetési kötelezettség.
Ehhez az alábbi listából az “alanyi adómentességet választok” lehetőséget kell választanunk. 

Ezt az adózást választva havonta fix összegű adót kell megfizetni, amivel számos más járulékot és adóterhet válthatsz ki. KATÁ-s vállalkozóként havonta 50.000 forint adót kell megfizetned.

⚠️ Fontos
Ezzel az adózási formával csak magánszemélyeknek állíthatsz ki számlát.

KATA adózás választásához válaszd a „Bejelentem magam a kisadózó vállalkozások tételes adója alá…” sorban az „Igen” lehetőséget.

Átalányadó

Az átalányadó lehet a legjobb választás, hogyha nem csak magánszemélyeknek akarsz számlát kiállítani és kezdő vállalkozó vagy.

Ennek az adózási formának a lényege, hogy van egy úgynevezett költséghányadod. Ezt azt jelenti, hogy bármiféle elszámolás nélkül csökkentheted a bevételed, így kisebb lesz a jövedelmed. Bevétel – Költség = Jövedelem.

Átalányadó esetében sajnos bonyolultabb az adók és járulékok megfizetése. Alapvetően a követezőket kell megfizetned a jövedelmed után:

 • 15% személyi jövedelemadó
 • 18,5% társadalombiztosítási járulék
 • 13% szociális hozzájárulási adó

  5. LÉPÉS: ADÓSZÁM

  Az adatok beküldésével és a nyilatkozattétellel végéhez ér az egyéni vállalkozás indításának folyamata. A kérelem elfogadását követően nagyon rövid időn belül megkapod az adószámod és a nyilvántartási számod is.

  Az áfakódod alanyi mentességet választva egyes lesz.

  6. LÉPÉS: KAMARAI REGISZTRÁCIÓ

  Miután mindennel készen vagyunk, megvan az adószámunk, tehát minden adott az induláshoz, következő lépésként 5 napon belül be kell jelentkezned a székhelyed szerinti Kereskedelmi és Iparkamaránál.

  Regisztrálnod kell a kamarába és 5000 forint kamarai hozzájárulást is be kell fizetned. Évente egyszer kell csak befizetned a kamara felé, minden év március 31-ig.

  A regisztrációt elvégezheted a Kereskedelmi és Iparkamara honlapján.

  A Kereskedelmi és Iparkamara felülete

  7. IPARÓZÉSI ADÓ:

  Van még egy adóteher amivel egyéni vállalkozás indítása során kalkulálni kell, ez nem más, mint a helyi iparűzési adó (IPA).

  Az egyéni vállalkozásodat be kell jelentened a székhely szerinti helyi önkormányzathoz. Ehhez sem kell személyesen megjelenned, intézheted az Ügyfélkapun keresztül. A IPA-t két részletben, minden év március 15-ig és szeptember 15-ig kell megfizetni.

  8. SZÁMLÁZÓ PROGRAM HASZNÁLATA + KÖNYVELŐ

  Számlázáshoz használhatsz ingyenes számlázó programot, számlatömb használata az online számla kötelezettség miatt nem ajánlott.
  A 2 legismertebb online számlázó programSzámlázz.hu és a Billingo

  Szintén kötelező a bevételi nyilvántartás, amiben a bevételeidet vezeted.

  Dönthetsz úgy, hogy egy könyvelő segítségét kéred. Számos olyan eset fordulhat elő, mikor amúgy is konzultálnod kell egy szakértővel. Tipikusan ilyen egyes tevékenységi körök jogi előírásai. De ilyen lehet az is, ha nagy mennyiségű számlát állítasz ki. Ilyenkor sok adminisztrációtól szabadulhatsz meg. Ezen kívül mindig jó, ha valaki emlékeztet a határidőkre, vagy tudsz kitől kérdezni.

  Egyéni vállalkozás indítása lépésről lépésre (2024)
  Scroll to top