A KATA mértéke és megfizetése

KATA tételes adó összege

Az új kata törvény alapján 50 000 forint tételes kata adót kell fizetni a NAV-nak minden megkezdett naptári hónapra 18 millió forintos bevételi határig. Ez azt jelenti tehát, hogy ha csak néhány napot volt aktív a vállalkozás egy adott hónapban, akkor is a teljes összeget kell kifizetni.
A KATA tételes adó összege (2022.09.01-től): 50 000 Ft.
A tételes adót a kisadózó a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetnie.

💡 Információ
2022.09.01-ei dátummal a mellékállású kata adót (25 000 Ft), illetve az emelt összegű kata adót (75 000 Ft) eltörölték.

Alanyi adómentes keret

Az alanyi adómentesség azt jelenti, hogy a vállalkozó az értékesített terméke,szolgáltatása után nem számol fel a vevőnek áfát, vagyis általános forgalmi adót, mely jelenleg Magyarországon 27%. Az alanyi adómentesség szabályai nem változtak, éves szinten 12 millió forint, ha év közben kezdte a vállalkozás, úgy napra arányosítva kell meghatározni az AAM keretet. Amennyiben a vállalkozás átlépte az AAM értékhatárt, úgy áfa körbe is be kell lépni!

KATA keret számítása

KATA alanyiságot választóknak: aktív hónapok száma * 1 500 000 Ft.

Amennyiben az éves kata keret átlépésre kerül, úgy a keret feletti bevételre vonatkozóan 40%-os adót kell fizetni, következő év február 25-ig.

⚠️ Fontos
Az alanyi adómentesség szabályai nem változtak, éves szinten 12 millió forint, ezt átlépve áfakörbe kerül át (ha alanyi adómentességet választott). Ha év közben kezdte a vállalkozást, úgy naptári napokra arányosítva kell meghatározni az AAM keretet.

KATA tételes adó mentesség

Nem kell megfizetni a havi 50 000 forintos KATA adót, ha az adott hónap teljes egészében

  • táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesült; vagy
  • katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona volt; vagy
  • szüneteltetti a vállalkozást.

Hogy megkönnyítse a vállalkozói életét, érdemes online kata bevallást készíteni, felhasználóbarát online számlázó programra váltani és egy jó könyvelőt is keresni.

A KATA mértéke és megfizetése
Scroll to top