Adókötelezettségek

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a KATA adó összegekkel és fizetési határidőkkel kapcsolatban. A részletek lejjebb megtalálhatóak.

Adó típusaMértékeFizetési határidő
Tételes kata adó50 000 FtKövető hónap 12-e
Különadó (18 millió felett)40%Adóévet követő február 25.
Kamarai hozzájárulás5000 FtMárcius 31.
IPAMin. 50 000 FtMájus 31.
ÁFA (áfa körösöknek)27%Bevallói gyakoriságtól függ
KATA adó összegek és fizetési határidők

Tételes kata adó

50 ezer forint tételes kata adó minden megkezdett naptári hónapra, amit a tárgyhót követő hónap 12. napjáig a NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számlájára kell befizetni.

40%-os különadó

Ha bevétel meghaladja az éves kata keretet, akkor a keret feletti bevételrészre 40%-os különadót kell fizetni, idén február 26-ig a bevallással egyidejűleg.

Kamarai hozzájárulás

Évente 5.000 Ft, ha csak a Kereskedelmi és Iparkamarához tartozik.

Iparűzési adó

A 2023-as évtől kezdve új kata adónemet választó egyéni vállalkozóként is van lehetőség iparűzési adó tekintetében különböző bevételi sávok melletti fix összegű iparűzési adó fizetésre. Ha a bevétel nem haladja meg a 25 millió forintot, az iparűzési adó egyszerűsített megállapítási módját választani lehet.

Amennyiben tervben van 2024-től szüneteltetés, úgy érdemes az egyszerűsített (sávos) iparűzési adót választóknak mérlegelni, hogy melyik ipa típus éri meg számukra a legjobban, hiszen 2024-től csak akkor szűnik meg az adóalanyiság, ha a szüneteltetés napjainak száma eléri a 181 napot egybefüggően. Ez azt jelenti, hogy csak akkor arányosodik a fix IPA, ha a szünet napjainak száma 180-nál több. Ha ennél kevesebb, úgy az egész évi iparűzési adót meg kell fizetni.

Áfa

Főszabály szerint akkor, ha nem választ alanyi adómentességet, vagy meghaladja az értékhatárt, és áfakörbe kerül át.

⚠️ Fontos
A cikk tartalma nem minősül adótanácsadásnak. Teljeskörű és naprakész tájékoztatásért minden esetben keressen meg egy adószakértőt vagy kompetens könyvelőt.
Scroll to top